TERMÉKEIM KÉPEI ÉS JELLEZÉZE


1), Péksütemények csoportjai:

a)      Vizes tésztából készült péksütemények:              (MÉ 2-81/02). A vizes tésztából készült péksüteményekből (általában BL 55 típusú lisztből) élesztő, só, víz és szükséges szerint adalékanyag felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással majd sütéssel előállított, legfeljebb 500g tömegű termékek. A termékcsoport jellegzetes  termékei a vizes zsemle, a zsemlefélék, a       zsemlecipó és a zsemlevekni.

b)      Tejes tésztából készült péksütemények: (MÉ 2-81/03). A tejes tésztából készült péksütemények gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), élesztő, só, tej (tejpor), margarin (vaj), cukor, víz és szükséges szerint adalékanyag felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, majd kelesztéssel, sütéssel előállított termékek.      A termékcsoport jellegzetes termékei: tejeskifli,  sós kalács, fonott kalács, szegedi vágott.

c)      Dúsított tésztából készült péksütemények:         (MÉ 2-81/04). A dúsított tésztából készült péksütemények gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), élesztő, só, tej (tejpor), zsiradék, cukor, víz és szükséges szerint adalékanyag felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, majd  alakítással állítják elő.  A termékcsoport jellegzetes termékei: dúsított kiflik, uzsonnarúd,  vajaskifli, paprikás kifli, mindszenti kalács. A termék megnevezésében a vaj” vagy vajra utaló” kifejezés csak akkor szerepelt, ha a termék zsiradékként ez esetleg alkalmazott emulgeátor zsiradékkomponensén kívül csak tiszta vajból   származó vajzsír tartalmaz. A vajra utaló íz,- ízfokozó,- aroma-és adalékanyagok használata ez esetben tilós!

d)      Tojással dúsított tésztából készült finom pékáruk: (MÉ 2-81/05). A tojással dúsított tésztából készült finom pékárukat gabonaőrleményekből (általában  BL 55 típusú lisztből), élesztő, só, tej (tejpor), zsiradék, cukor, víz és tojás (tojáskészítmény), szükséges szerint adalékanyag felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással majd sütéssel állítják elő. A termékcsoport jellegzetes termékek tölteléket (mák,   dió, túró, lekvár, stb.) is tartalmaznak. A termékcsoport jellegzetes termékei: briós, puffancs, bukták, batyuk, kuglófok,  finom fonott- és foszlós kalácsok, kelt tekercsek.

e)      Omlós tésztából készült finom pékáruk: (MÉ 2-81/06). Az omlós tésztából készült finom pékárukat gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), élesztő, só, tej (tejpor), zsiradék, cukor, víz és tojás (tojáskészítmény), szükséges szerint adalékanyag felhasználásával, jellegzetes technológiával állítják elő.  A termékek kissé tömött bélzetű, rugalmatlan, omlós törésű péksütemények. A csoportba tartozó, egyes termékek töltelékeket (mák, dió, túró, stb.) is tartalmaznak. A termékcsoport jellegzetes termékei: pogácsák (édes, sós, tepertős), pozsonyi kiflik,  különféle töltésű tekercsek és piteféléket.

 d) Leveles tésztából készült finom pékáruk:(MÉ 2-81/07). A leveles tésztából készült finom pékáruk gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), élesztő, só, tej (tejpor), zsiradék, cukor, víz és tojás (tojáskészítmény), szükséges szerint adalékanyag felhasználásával előállított laza, leveles szerkezetű termékek. A termékcsoport jellegzetes termékek tölteléket (mák, dió, túró, lekvár, stb.) is tartalmaznak. A termékcsoport jellegzetes termékei: leveles rúd,  leveles pogácsa, rongyos kifli, túrós és lekváros táska, leveles csigák,
búrkifli, tiroli rétesek.

KENYÉFÉLÉK JELLEMZÉSE:

Hazánkban a búzakenyeret kedvelik, ebből készítünk a legtöbbet és legnagyobb választékban. Búzakenyérnek nevezzük a termékeket, amelyek tisztán búzalisztből, vagy olyan lisztből készül, amelynek a rozsliszt aránya 15% alatt van.

Kenyérgyártás legjelentősebb sajátossága a kovászkészítés. Kovász változatai közül azt alkalmazzuk, amely legjobban megfelel a liszt minőségének, a tésztakészítéshez rendelkezésre álló berendezések, az üzen termelés rendjének.

Kovászpótló szerrel készült kenyerek Citopánnal vagy más pótló szerrel készült kenyerek. Ezzel a technológia lerövidül. Búzakenyeret kis, közép és nagyüzemi technológiával állíthatunk elő.

II. ROZS KENYEREK GYÁRTÁS TECHNÓLÓGIÁJA

A gyártás szakaszai megegyeznek a kenyérnél leírtakkal. A rozslisztek feldolgozási módja jelentősen eltér a búza technológiától.
A savanyítás növelése érdekében hosszabb kovászérési időt szoktak alkalmazni, mint a búza tészták kovászainál. Továbbiakban az eltérések – búza kenyérgyártástól – kerülnek összefoglalásra gyártási szakaszonként.